DOWN SENDROMU NEDİR?
Kısaca: Down sendromu, genetik düzensizlik sonucu insanın 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir farklılıktır.
Down sendromunun bir gen bozukluğu olduğuna Down sendromlu çocuğu olan aileler bile inanmamaktadır.
Önemli Not: Down Sendromu bulaşıcı değildir...
DOWN SENDROMU NASIL ANLAŞILIR?
Artık Tıp çok gelişti :) Bebekler daha anne karnındayken, sağlık kontrolleri yapılabiliyor. Anne karnında teşhis konulabilen sağlık sorunlarından biri de Down sendromu. Bebekte Down sendromu varsa anne karnında iken yapılan tarama testleri ve ultrason ile tespit edilebiliyor.
Biraz daha detay: Down sendromunun tipik yüz siması, normal kromozom sayısına sahip olan bazı insanlarda da görülebilir. Ancak Down sendromunda buna ek olarak; el ayasında çift yerine tek derin olarak bulunan avuç içi çizgisi, epikantik katlanmanın neden olduğu badem biçimli göz, palebral yarık, düşük kas tonusu, ayak baş parmağıyla ikinci parmak arası daha büyük bir boşluk ve sarkık dil morfolojisi görülebilir.
Bu semptomların hepsi görülecek diye bir kural yoktur, bazıları olup bazıları olmayabilir. Down sendromunun sağlığa getirdiği sorunların başında ise konjenital kalp yetmezliği riskleri, gastroözafagal reflü hastalığı, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, obstürktüf uyku apnesi ve tiroid bozuklukları riskleri sayılabilir.
DOWN SENDROMU TEDAVİ EDİLİR Mİ?
Down sendromunun tıbben bir tedavisi bulunmamaktadır. Sağlıklı çocuklara oranla down sendromu olan çocukların bazı becerileri daha geç gelişir. Bu nedenle Down sendromlu çocukların özel ilgi ve eğitimlerle gelişimlerinin sağlanmasında yarar vardır. Günümüzde Down sendromlu çocuklara özel hizmetler veren rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Burada sadece eğitim değil, down sendromlu çocuklara fizik tedavi de uygulanmaktadır. Osmanlı'da gelişim hızı alışılmışın altında olan muhteremlerin tedavisi için özel uygulamalar olduğunu biliyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder