11 Mayıs 2016 Çarşamba

Schengen Vizesi Nedir? Nasıl Alınır? Neler Gerekli?

Schengen nedir? Schengen Avrupa'daki birçok ülkeye hatta tam olarak schengen'e dahil olan ülkelere girebilmek için biz Türk vatandaşlarının almakla zorunlu olduğu vize.
Schengen vizesiyle girebileceğiniz ülkeler; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre. Eğer schengen vizeniz varsa bu ülkelerde, vizenizde belirtilen süre boyunca kalabilir, bu süre aralığında ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda saydığım ülkelerden birinden aldığınız vize ile, eğer vizeniz multi giriş ise, vize süreniz dahilinde kendi ülkenize dönüp yeniden farklı bir schengen ülkesine gidebilirsiniz.

Schengen vizesi nasıl alınır?
Öncelikle Schengen vizesini almaktan daha çok zaman alan bir şey varsa o da belgeleri hazırlamak bence. Vize başvurusu yaparken seyahatinizin nedenini, gideceğiniz ülkeyi, birden fazla ülkede kalacaksanız en uzun süre kalacağınız ülkeyi destekleyen belgeler hazırlamanız istenecektir. Tüm belgeleriniz hazırsa bile konsolosluk bu belgelere ek olarak başka belgeler de isteyebilir. Peki nedir bu istenen belgeler?

Pasaport
Vize başvurusu yapmadan önce sahip olmanız gereken ilk şey pasaport. Bazı kaynaklarda en az 6 aylık bir pasaporta sahip olmanız gerektiği yazarken birçok Schengen ülkesi 6 aylık pasaportu kabul etmiyor. Pasaportunuz herhangi bir hasar gördüyse, sayfaları yıpranmış ve yazılar okunmaz haldeyse de konsolosluk kabul etmeyebilir.

Vize talep formu
Vize talep formu, gideceğiniz ülkenin konsolosluğunun websitesinden temin edebileceğiniz ve imzalı olarak teslim etmeniz gereken bir belge. İçeriğinde pasaport bilgileriniz, seyahat süreniz gibi bilgiler istenir sizden.

Seyahat sağlık sigortası
İlk defa vizeye başvuracakların en çok gözünü korkutan belge bu. 30.000 Euro teminat bedeli olan sağlık sigortası istenince herkesi nereden bulacağız o kadar parayı tasası alıyor. Seyahat ettiğiniz ülkede yaşayabileceğiniz sağlık sorunları gereği kullanılacak bu sağlık sigortasını, sigorta şirketlerinden 30-150 TL arası fiyatlara yaptırmak mümkün. Ben en son Schengen vizem için, Ray Sigorta'dan 50.000 Euro teminatlı 1 yıllık seyahat sağlık sigortamı 110 TL'ye yaptırdım.

Biyometrik fotoğraf
Schengen vizesi başvurularında sıradan vesikalık fotoğraflardan farklı ebatta bir fotoğraf isteniyor. Beyaz fonda 3,5 x 4,5 cm ebatlarında olan bu fotoğrafı her fotoğrafçıda kolayca çektirebilirsiniz. Son çektirdiğimde 12 adeti 20 TL idi. Burada dikkat etmeniz gereken şey fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması. Daha önceki vizemde kullandığım fotoğrafla vize başvurusu yapmak istediğimde fotoğraf 6 aydan eski denerek yeni fotoğraf istenmişti benden. Almanya ve İtalya vize başvurularının yapıldığı iData şubelerinde 2 dakikada biyometrik fotoğraf çeken makinalar mevcut.

Uçak bileti ve konaklama rezervasyonları
Seyahat edeceğiniz ülkeye ait uçak biletlerinizin gidiş-dönüş olmak üzere rezervasyon detaylarını da iletmeniz isteniyor vize başvurusunda. Eğer vize çıkacağından emin değilseniz satın almak yerine rezervasyon yapabilirsiniz. Türk Hava Yolları ve Ekobilet sayfalarında uçak biletlerinizi rezerve etmeniz mümkün. Sonrasında bu rezervasyon belgelerinin çıktısını almanız gerekiyor. Konaklama için de dilerseniz ücretsiz iptal seçenekli rezervasyonlar yapabilirsiniz. Kredi kartı bilgilerinizi vermeden ve ücretsiz iptal seçeneğiyle otel, hostel rezervasyonu yapabileceğiniz en bilinen ve güvenilir site kuşkusuz booking.com. Dilerseniz alttaki ekranda kısa süre içinde rezervasyonunuzu gerçekleştirebilir ve çıktısını alıp başvuru dosyanıza ekleyebilirsiniz.

daha fazla bilgi için tıkla

Hiç yorum yok: