20 Mayıs 2016 Cuma

Nedir: Otizm ?

Otizm: Üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Otizm kalıtımsal kökenlidir ancak kalıtsallığı oldukça karmaşıktır. Yakın dönem araştırmaları otizmin görülme sıklığını 1.000 kişide bir ya da iki vaka olarak tahmin eder. Otizm vakalarının sayısı 1980’lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Bunun nedeni kısmen tanı koyma yöntemlerindeki değişikliklerdir; gerçek görülme sıklığının artıp artmadığı anlaşılamamıştır.



Not: Anladığım kadarıyla hakkında net bilgi yok ve araştırmalar yetersiz. Zihinsel hastalıklarda sık rastlanan bi durum.

Otizm beynin birçok kısmını etkiler ama bu etkinin nasıl geliştiği çok iyi anlaşılamamıştır.

Ebeveynler genellikle çocuklarının yaşamının ilk iki yılında belirtileri fark eder, ne kadar erken o kadar iyi. Erken davranışsal ya da kavrayışsal müdahaleler çocukların kendine bakabilme yetisi ile sosyal ve iletişimsel yetiler kazanmasına yardımcı olabilir. Otistik çocukların çok azı erişkin olduktan sonra bağımsız yaşamakta, bunlardan bir kısmı bunda başarılı olabilmektedir. Bazılarının otizme bir çare aradığı, diğerlerinin de otizmin bir bozukluktan çok bir durum olduğuna inandığı bir otistik kültür ortaya çıkmıştır.

Her sorunun bir çözümü vardır...

Hiç yorum yok: